به گزارش ایکنا، پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری به منظور پاسخگویی به سؤالات پرتکرار کاربران در حوزه استفتائات، مطلبی با عنوان «آیا به سپردههای بانکی (پیشپرداخت) حج، خمس تعلق میگیرد؟» منتشر کرده است که در آن، حجتالاسلام والمسلمین رضایی به تشریح این مسئله پرداخته است که متن کامل توضیحات وی را در ادامه میخوانیم:
در ایام حج، سؤالات متعددی در اینباره مطرح میشود. یکی از این سؤالات این است که افرادی که برای حج یا عمره ثبتنام کردهاند و پس از چند سال موفق به تشرف میشوند، آیا پولی که در این مدت در حساب آنها مانده، مشمول خمس میشود یا نه؟
پاسخ این است که ابتدا باید دید منبع این پول چیست. اگر این مبلغ از درآمد بین سال بوده و خمس آن پرداخت نشده، یا اگر از درآمدی بوده که مشمول خمس نبوده مثل هبه و ارث یا نه اصلاً خمسش را دادهاند. اگر خمسش پرداخت شده که دیگر مجدداً خمسی ندارد ولو در حساب سپرده سرمایهگذاری نگهداری شده و سودی هم به آن تعلق گرفته است اما چون کاهش ارزش پول بیش از آن مقداری است که سود به آنها تعلق گرفته بنابراین، این سود حساب نمیشود و خمس به آن تعلق نمیگیرد. کسانی که با پولی ثبتنام کردهاند که خمس نداشت یا خمسش را دادهاند.
اما کسانی که با درآمد بین سالشان ثبتنام کردهاند، وظیفه داشتهاند در پایان سال خمسی، خمس آن پول را پرداخت کنند؛ زیرا پولی که به بانک دادهاند، در حساب شخصی آنها باقی مانده و به تملیک سازمان حج درنیامده و از تملکشان خارج نشده است؛ چه برای حج ثبتنام کرده باشند چه برای عمره، این مبلغ نوعی پسانداز و نگهداری پول در حساب شخصی محسوب میشود و بنابراین مشمول خمس میشود.
طبق نظر مبارک مقام معظم رهبری، این افراد باید همان سال یکپنجم این پول را حساب و به عنوان خمس پرداخت میکردند و اگر پرداخت نکردهاند و اکنون چندین سال گذشته باید خمس این مبلغ را به ارزش روز پرداخت کنند.
برخی از افراد ممکن است تعجب کنند و بگویند سود بانکی که به آن پول تعلق گرفته، بسیار کمتر از میزان خمس است. باید توجه داشت که ما در اینجا در حال بیان قانون و مسئله هستیم؛ مسئله این است که در همان سال، ارزش خمس بر ذمّه فرد منتقل شده یعنی فرد بدهکار خمس شده است و چون پرداخت نشده، اکنون ارزش پول کاهش پیدا کرده و بنابراین مانند همه بدهکاریها باید خمس آن پول به ارزش امروز پرداخت شود؛ برای محاسبه دقیق، میتوان به بانک مرکزی مراجعه کرد.
والسلام علیکم و رحمةالله و برکاته
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
اول ماه ذی الحجه 1404 کی و چندم خرداده؟+ تاریخ مناسبتهای ذیحجه
خبر دروغ جامعه را میلرزاند
آیا به پیشپرداخت حج، خمس تعلق میگیرد
کتاب «گناهان و محرمات در اسلام» به چاپ ششم رسید
جلسات قرآن ساده، کوتاه و کمهزینه برگزار شود
نمایشگاه کتاب تهران؛ قربانی بیبرنامگی مدیران فرهنگی دولت
جریمه کشفحجاب در قانون جدید حجاب به چه صورت است؟/ ذرهبین قانون ب
محمدرضا سرشار همچون یک رویای عطرآگین خوش
شویش بوعذار: اگر عربید به صهیونیستها حمله کنید!
تثبیت سیادت دریایی ایران در خلیج فارس
[عناوین آرشیوشده]